1. Home
  2. Archief
  3. Zomer 2020

Zomer 2020

Waar gaan we naar toe deze zomer? Ik denk dat iedereen het wel met me eens is dat dit wel een heel bijzonder half jaar is geweest. Van de boerenprotesten liepen we direct in de corona-val waardoor de gehele wereld werkelijk op zijn kop stond, staat! Het gevaar van corona, dat zijn wij zelf! Alleen wij kunnen elkaar besmetten en de ziekte doorgeven.

De afgelopen maanden zijn voorbij gevlogen zonder echt een tijdsbesef te hebben. Het voorjaar, Pasen, Pinksteren, Hemelvaart en natuurlijk de meivakantie hebben we overgeslagen, om daarna direct met de zomervakantie te beginnen. Tja, corona is duidelijk geen feestje. Gelukkig is er veel steun vanuit de overheid voor vele mensen en bedrijven, maar ook dat houdt een keer op. Is er na corona weer leven? Is ons huidige normaal het nieuwe normaal voor de toekomst? Wat als er ineens een ander virus geboren gaat worden? Angst en onzekerheid zijn wel de twee kernwoorden die de aandacht opeisen in deze tijd. En ondertussen proberen wij allemaal ons gewone leven weer op te pakken.

Het bijzondere van deze periode vind ik dat naast angst en onzekerheid ook een zeer grote mate van verbondenheid, warmte en liefde is ontstaan. Het gescheiden zijn van elkaar heeft ons dichter bij elkaar gebracht dan ooit te voren. Het besef dat we moeten samenwerken en samenleven is nog niet eerder zo groot geweest. Het moeten missen van je dierbaren. Niet het missen van het contact, maar het missen van fysiek bij elkaar te kunnen zijn, elkaar aan te raken, te knuffelen en gewoon de hand vasthouden omdat het fijn voelt. Zelf heb ik nog niet eerder zo genoten van ‘gewoon’ een knuffel als in deze periode. Zullen we afspreken om toekomstboeken te gaan schrijven samen?

Een toekomst voor een echte samenleving. Zonder racisme, discriminatie en kansenongelijkheid. Want onze wereld is nu eenmaal divers. En laten we nu beseffen dat dat onze rijkdom is, maar geen handelswaar door slaven gedreven. Hoe rijk is een klas met 30 verschillende persoonlijkheden, gewoontes en talenten? 30 x mogelijkheden voor bijzondere ontdekkingen met leiders, vrienden, levenspartner of wellicht wel collega’s. Of heb je de ambitie te trainen voor de Olympische Spelen op weg naar het befaamde goud?

Maar nu is het even vakantie. Om te dromen, uit te rusten en vooral te leven en lief te hebben. Gewoon, omdat wij er voor ieder en elkaar mogen en kunnen zijn.

Maurice van Bokhoven

Pin It on Pinterest

Share This