1. Home
  2. Archief
  3. Weet jij het nog? Je eerste werkdag?

Weet jij het nog? Je eerste werkdag?

Iedereen weet hoe je je smartphone moet opladen. Je steekt de stekker in het stopcontact, je plugt je smartphone aan de stekker en voilà, de smartphone begint zich op te laden. Maar wellicht een lastigere vraag: ben jij je ervan bewust dat ook jij jouw batterij gedurende de dag af en toe moet opladen?

Na een dagje pretpark of een heerlijke actieve dag op vakantie ben je aan het einde van de dag moe maar zeker voldaan. Je kan nog steeds lachen en geniet van het drankje na afloop met heerlijke muziek op de achtergrond. Tijdens dit prettige moment geniet je voldaan na van een mooie en vooral intensieve dag gevuld met nieuwe inzichten en avontuur.

Wellicht kan je het je nog herinneren. Je eerste werkdag. Vol enthousiasme en met gezonde spanning stond je op om aan je allereerste dag te beginnen. Het nieuwe avontuur was een feit. Spannend was het met al die nieuwe collega’s, nieuwe werkprocessen en de eerste koffiebreak en middagpauze. Wat kom je allemaal tegen en met name: wie zijn je nieuwe collega’s waarmee je gaat samenwerken?

Als je aan dat moment terugdenkt, je eerste werkdag, denk je waarschijnlijk ook aan dat moment veel later: dat je met de beweging van de golven meedeint met de organisatie. Je wordt opgeslokt door de processen waardoor je in je comfortabele staat van zijn belandt zonder veel uitdaging of avontuur. Je bent onderdeel geworden van de deining van je organisatie. De koffie iedere werkdag is de brandstof om vooruit te komen of… om je ogen open te houden. De lunch is je dagelijkse oplaadbehoefte die ervoor zorgt dat jouw boot drijvende blijft tot het einde van de werkdag. En thuis laad je je weer op om de volgende dag weer in hetzelfde deinende water door te dobberen. Tot aan je vakantie waarvan het uitzicht erop je roeispanen in beweging houdt. Want dan kan je weer helemaal vrij bewegen, los van de stroomversnellingen waar je vaak onbedoeld in belandt. Je leeft op! Je doet eindelijk dingen die je normaalgesproken niet kan doen. Je dagritme is afgestemd op avontuur! Je voelt het vuur branden, ook al is het de zon die je doet verwarmen. Je leeft toe naar dat moment en sterker nog, het vooruitzicht houdt je op de been. De stroomversnelling die je in de organisatie kan ervaren, wordt hierdoor draaglijk.

Maar stel nu dat het mogelijk is zelf de regie te nemen in de dagelijkse deinende processen. Stel je eens voor dat je iedere dag als een nieuw avontuur kan zien zoals Robinson Crusoe en dat de stroomversnellingen je juist uitdagen om jezelf te blijven ontwikkelen of duidelijk je grenzen te stellen.

Dat noemen we met recht: de regie in eigen handen durven nemen. Want plezier vraagt Lef: jij bent tenslotte de dirigent van je eigen loopbaan. Jij bepaalt wat je gaat doen en welke keuzes je maakt, toch?

Regisseur van jouw werkplezier heeft dus meer te maken met inzicht, moed en jezelf (er)kennen. En juist dit was het onderwerp van onze kennissessie ‘Regisseur van jouw werkplezier’ op 2 april. En zo geweldig om te zien wat deze inzichten met mensen doen!

Mensen die veel werkplezier ervaren, zitten vaak lekkerder in hun vel en voelen zich op hun plek op hun werk. Daardoor hebben ze het gevoel meer aan te kunnen en kunnen ze beter omgaan met stressvolle situaties. In plaats van te proberen je werkdruk te verlagen, kun je dus ook kijken hoe je je werkplezier kunt verhogen. Laten we afspreken dat jij vanaf vandaag je talenten gaat inzetten om je eigen werkplezier te verhogen. En dat is ook exact wat wij de deelnemers van de sessie van 2 april hebben meegegeven: wees dirigent van je eigen talent en regisseur van jouw werkplezier.

Delen is vermenigvuldigen…

Hoe succesvol kan je zijn door iets van je talent te delen? Oók dát is werkplezier! En hoe rijk voel je jezelf als iemand door jouw talent verder komt? Maar wat is nou eigenlijk ‘talent’? Talent is een containerbegrip. Een verzameling competenties waaruit jouw drive kan ontstaan, tenminste als je deze kan inzetten…

Pin It on Pinterest

Share This