1. Home
  2. Archief
  3. En toen was er corona…

En toen was er corona…

12 maart 2020: Onze minister-president kondigt tijdens een persconferentie de intelligente lockdown aan. Vanaf die tijd ging Nederland stapje voor stapje op slot. Ons economische leven veranderde drastisch door het coronavirus en vele mensen werden ziek. De IC’s kwamen vol te liggen en de angst werd vele Nederlanders teveel waardoor zij besloten wc papier te gaan hamsteren.

Thuiswerken, thuis studeren, leren en ontwikkelen heeft er een dimensie bij gekregen! Wellicht is er discussie of zie je juist saamhorigheid en verdraagzaamheid. Je kreeg meer respect voor de bezigheden van je huisgenoten en partner. En begrip voor de druk en de problemen die zij ervaren bij hun bezigheden. Of voelde je juist afstand omdat je te ver uit elkaar gegroeid bent? Ik prijs mijzelf zeer gelukkig met mijn mooie gezin en de liefde die wij hebben voor elkaar. Want ik heb ook andere verhalen gehoord: over gezinnen die juist uit elkaar zijn gevallen door ruzies en onverdraagzaamheid. Over mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt of bedrijven die failliet zijn gegaan. En over families die hun dierbaren zijn verloren door corona. Deze pandemie heeft ons allemaal geraakt, in onze harten en in ons dagelijks leven.

Mis jij hem ook? De file in de ochtend? Zo vreemd is dat! Het luisteren naar radio 2 samen met mijn thermosbeker koffie in de auto. In polonaise schuifelend vooruit naar kantoor. Ik mis de dynamiek van weer thuis komen. Dat – zodra je de deur opendoet – de hondjes op je af komen rennen, kinderen even naar beneden komen en je een knuffel geven, je partner je liefkozend kust en blij is dat je weer thuis bent. Om daarna heerlijk met je gezin lekker eten te maken en samen aan tafel de dag door te spreken tijdens het diner.

Het zijn de kleine dingen die het leven groots maken. En dat waren we echt allemaal vergeten. Dat de mooiste dingen ontstaan onder druk is ook nu weer gebleken: het digitaal onderwijs nam een enorme vlucht. Binnen twee weken was online onderwijs een feit! Ik was en ben zeer onder de indruk. In no-time is een volledige infrastructuur ingericht, waardoor onderwijs op afstand mogelijk is. En er zijn ook nog diverse instructiefilms ontwikkeld en het lesmateriaal is digitaal gemaakt! Onvolkomenheden zijn er zeker nog, maar digitaal onderwijs is een feit. Wat een bijzondere en fantastische prestatie. Zou het onderwijs dan toch snel kunnen innoveren?

En nu komt natuurlijk de volgende vraag: hoe gaan we de juiste dingen behouden en ons ontdoen van wat we eigenlijk toch al niet wilden? De komende periode wordt daarom zeer interessant en spannend! Voor iedereen. Gaan we die kansen pakken? Ik wens ons allemaal dat we met elkaar tot mooie vormen van samenwerken komen en dat iedereen passend en plezierig werk krijgt! Zoek niet de verbinding maar ben de verbinding dan creëer je mogelijkheden.

Wat heb jij nodig om te groeien?

Maurice van Bokhoven

Pin It on Pinterest

Share This