1. Home
  2. Actueel
  3. Blog
  4. Vroeger was alles beter, ook solliciteren…

Vroeger was alles beter, ook solliciteren…

19 mrt 2021

Zocht je ‘vroeger‘ een baan? Dan kon je gewoon het bedrijf binnen lopen. Of je kon bellen en vragen naar personeelszaken. Of je las de krant en keek bij de personeelsadvertenties. Voormalig PTT maakte reclame met de slogan, ‘als je tot 10 kan tellen kan je de hele wereld bellen’. De buurt en de hele wereld was bereikbaar met het regionale telefoonboek en de telefoniste van de PTT. De Gouden Gids was weer van een hele andere orde en de jonge generatie kent deze zelfs niet meer. Bedrijven stonden te dringen voor een mooie advertentie in deze gids en bij het opzetten van een nieuw bedrijf was het belangrijk om de eerste letters van het alfabet te kiezen om een plekje vooraan in de gids te krijgen. Tja, die eenvoudige ‘goeie ouwe tijd’. Waar is die gebleven?

Solliciteren met je verleden naar het heden

Wat is nu eigenlijk solliciteren en hoe gaat het in zijn werk? “Solliciteren is het reageren op een functie bij een organisatie of bedrijf dat iemand zoekt om een bepaalde functie te vervullen.” Met andere woorden: een organisatie heeft aangegeven iemand nodig te hebben en als de functie en organisatie je aanspreken en je beschikt over wat zij vragen, kan je erop reageren met de verwachting aangenomen te worden. Door middel van een motivatiebrief met je arbeidsverleden stuur je je gegevens door ter beoordeling van de ontvanger. Natuurlijk heb je je beste beentje voorgezet in de brief en je cv opgepoetst zodat deze zo goed mogelijk aansluiten bij de functie en het bedrijf.

Beste beentje voor

Je moet beschikken over meerdere vaardigheden voordat je kan solliciteren: je moet handig zijn met een computer en internet, je moet goed zijn in het schrijven van motivatiebrieven en je cv moet aansluiten op de meeste punten waar de organisatie naar vraagt. Voordat je solliciteert, moet je dus een goede analyse maken van de organisatie, cultuur, propositie en werkwijze. Solliciteren is eigenlijk al een functie op zich! Gemiddeld schrijft een werkzoekende 20 sollicitatiebrieven en heeft meerdere netwerkgesprekken voordat hij of zij daadwerkelijk een gesprek heeft dat tot een baan leidt. Mocht je voor een gesprek zijn uitgenodigd dan moet je ook nog beschikken over goede communicatieve vaardigheden en gesprekstechnieken. Je kleding en uiterlijk moeten natuurlijk tiptop verzorgd zijn. Dus mocht je een baan zoeken, dan kan je rustig op je cv en LinkedIn profiel zetten: ‘Fulltime sollicitant’. Want solliciteren is echt wel een baan, een vak apart.

Fulltime sollicitant

Het bijzondere is dat ieder van bovenstaande punten je vaardigheden op een andere wijze aanspreekt. Als je een baan zoekt om je rekeningen te betalen dan reageer je op alles wat maar kans geeft om niet in schulden te belanden. Als je een baan zoekt om je werkplezier te verhogen of jezelf te ontwikkelen dan zoek je naar een baan met toekomstvisie. Als je een baan zoekt om van meerwaarde te kunnen zijn voor de maatschappij dan zoek je naar maatschappelijke gemene delers waar je van betekenis kan zijn. En dat is nu precies waar Het Onderwijs Domein jou kan ondersteunen: je krijgt eigen regie vanuit een veilige basis en uiteindelijk kun je gaan doen wat je op het lijf geschreven is! Is het tijd dat jij de regie neemt over eigen jouw ontwikkeling? Jij, als mens, centraal!

Share This