1. Home
  2. Actueel
  3. Blog
  4. De tijd van het gouden horloge is voorbij

De tijd van het gouden horloge is voorbij

11 feb 2021

Nog regelmatig krijgen wij de opmerkingen terug… “Maar wat bedoel je, je ontvangt een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd? Die krijg je toch niet zomaar? Waar zit het addertje onder het gras?”

20 jaar geleden was het nog heel normaal om bij een werkgever in dienst te gaan en na 30 tot 40 jaar te hebben gewerkt, met een gouden horloge en een bos chrysanten met pensioen te gaan. Om daarna eindelijk te kunnen gaan doen wat je altijd al wilde…

Logisch is het nieuwe normaal

Anno 2021 werken, leven en ontwikkelen wij ons op een compleet andere manier. We komen steeds vaker achter wat we niet willen en zien kansen in wat we wel (denken te) willen. Ook door de veel grotere verscheidenheid in werk en functies groeit de behoefte om jezelf te blijven ontwikkelen. En ontwikkelen daar waar je energie van krijgt en het beste uit jezelf willen halen, dát is de kern van duurzame inzetbaarheid.

De overheid en het bedrijfsleven in Nederland houden zich op dit moment druk bezig met flexibele contracten, project contracten, tijdelijke aanstellingen en hoe om te gaan met de zelfstandige zonder personeel (ZZP). Een voorbeeld: een tijdelijk contract geeft eigenlijk aan “Je kan iets goed, dat mag je doen en als je klaar bent dan nemen we afscheid van elkaar.” of “We gaan het met je proberen en als het allemaal goed gaat dan krijg je van ons een verlenging of een vaste arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.” De flexibele contracten zijn vaak bedoeld voor tijdelijke invulling van een productievraag of een specifieke opdracht die uitgevoerd moet worden met een resultaatverplichting. Natuurlijk klinkt dit allemaal heel logisch…

Logisch… En daarom klinkt het dan niet logisch om iemand direct al een vast contract te geven. Want als je afscheid wilt, of moet nemen, wat dan? Dan heb je een probleem als werkgever en dan beroep je je als werknemer op je (afgesproken) rechten.

Wij hebben een hele andere filosofie, werk- en denkwijze.

Ontwikkelen vanuit een veilige basis

Regels stel je met elkaar op als grenswaarde, dat wat aannemelijk is voor dat moment. Bijzonder om te weten is dat de wereld om je heen enorm aan veranderingen onderhevig is. Dus ook jij verandert, met jouw manier van denken, doen en bewegen. Gedrag is niet alleen gebaseerd op emotie, het is ook een manier van bewegen. Bewegen in veiligheid en geborgenheid. Het is fijn te weten dat je ergens op terug kan vallen. Dat je jezelf mag ontwikkelen vanuit een bepaalde zekerheid.

Die zekerheid en veiligheid is wat wij bieden. Als je gestimuleerd wordt dat te gaan doen waar je energie van krijgt, maak je andere keuzes dan wanneer je een inkomen moet hebben om je maandelijkse lasten te kunnen betalen.

En daar zit het verschil. Wij geloven dat als je een veilige basis kan creëren, waar iemand mag ontdekken waar hij of zij voor gemaakt is en met heel veel plezier en energie het werk mag gaan doen wat ze leuk vinden. Want dan is in beweging komen nooit een probleem. Want je wil met je talent van waarde zijn binnen onze maatschappij. Die intrinsieke motivatie, die spreken wij aan. De eigen regie durven nemen omdat het kan! Dat is wat wij vragen.

Resultaat, eigen regie en energie!

Vanuit die plek van vertrouwen en zekerheid, is in beweging komen vanzelfsprekend. Dan ga je bewegen vanuit plezier en eigenwaarde. Dus niet omdat er (grote) druk op staat om resultaat te moeten halen maar gewoon omdat je er zin in hebt!

Maurice van Bokhoven

Share This